FIVA - AAVA

Vaya al Contenido
Federació Internacional de Vehicles Antics
FIVA
La Federació Internacional de Vehicles Antics (FIVA) va ser constituida el 1r. de març del 1966 a França amb l'objectiu principal de la preservació i de la restauració de qualsevol tipus de vehicle de propulsió mecànica de més de vint anys. És l'única organització de vehicles històrics reconeguda per la UNESCO.

El camp d'acció de la FIVA és enorme: tot tipus de vehicles de propulsió mecànica són acollits, des dels enormes enginys moguts per motors de vapor fins als velomotors, dels més luxosos als utilitaris, dels civils als militars, dels esportius als tractors agrícoles, tots tenen el seu lloc a la FIVA. De la mateixa manera que els vehicles en si mateixos abasten un gran ventall, set-cents cinquanta mil associats (aprox.) pertanyen a organismes adherits a la FIVA, anant des de l'empleat al banquer, del comerciant a l'home de negocis, de l'obrer al cirurgià... totes les classes socials estan implicades activament en tots els aspectes de la FIVA.

Fent rodar els seus vehicles, els apassionats dels històrics, creen un museu ambulant, restaurant-los, preserven les antigues tècniques i el "savoir-faire" que altrament haurien caigut en l'oblit. És així com aquests entusiastes prenen cura d'una part important del patrimoni cultural.

A nivell internacional, els clubs i federacions nacionals es troben agrupats en la FIVA. La FIVA no intervé en el funcionament del clubs adherents, però s'ocupa dels temes que es tracten millor a nivell internacional.
TARJA FIVA
DEFINICIÓ:
La Targeta d'Identitat FIVA és un document acreditatiu que identifica un vehicle antic de propulsió mecànica preservat i mantingut en condició historicament correcta que, sota la custòdia d'un particular o d'un organisme, és conservat pel seu interès tècnic i històric i no com a mitjà de transport quotidià.
CARACTERÍSTIQUES:
* Es lliura per a identificar un vehicle i no com a certificat d'autenticitat.
* És emesa per l'Autoritat Nacional FIVA (ANF) del país on es troba matriculat el vehicle. En el cas d'Andorra, és l'Associació Andorrana de Vehicles Antics (AAVA) qui ostenta aquesta condició de representant de la FIVA.
* Està reconeguda internacionalment per les ANF's dels països afiliats a la FIVA.
* Té una validesa de 10 anys o fins el canvi de propietari.
* No es pot utilitzar amb finalitats comercials com a proba històrica del vehicle.
Cada vegada més, és exigida en les diferents activitats organitzades pels clubs de vehicles antics.
OBTENCIÓ DE LA TARGETA D'IDENTITAT FIVA A ANDORRA:
* El vehicle deu estar matriculat al Principat d'Andorra o en cas d'absència de matrícula (vehicles de competició), el seu propietari deu residir legalment a Andorra.
* Sols el propietari del vehicle pot sol·licitar la Targeta d'Identitat FIVA complimentant el formulari presentat en l'Annex A del Codi Tècnic Internacional de la FIVA.
* Es deu respondre a totes les preguntes del formulari, ni que sigui indicant "desconegut", "no instal·lat" o "no aplicable" per tal que la sol·licitud sigui presa en consideració.
* S'han adjuntar tres fotografies en color (revelat convencional, no s'accepta polaroid) idèntiques en format 9x13 del vehicle en el seu estat actual. En el cas d'un automòbil, cal una foto de 3/4 del davant (50% davant, 50% de costat), en el cas d'una motocicleta la foto deu ser de costat (dret o esquerre).
* Tanmateix cal incloure una fotocòpia del permís de circulació (carta groga).
* Els drets de sol·licitud de la Targeta d'Identitat FIVA són de 120€ pels automòbils i per a les motocicletes.
Un cop rebuda la sol·licitud complerta en tots els seus aspectes, una persona designada per l'AAVA amb formació de Comissari Tècnic de la FIVA, procedirà a l'inspecció del vehicle dins del territori andorrà i, en cas de conformitat, es lliurarà la Targeta d'Identitat FIVA.

La Targeta d'Identitat FIVA sempre resta propietat de la FIVA i deu ser retornada a petició de l'ANF que l'ha lliurat o bé de la pròpia FIVA.

Annex A - Sol·licitud de la Targeta d'Identitat FIVA
(formulari pdf per completar i imprimir)
Annex B - Targeta d'Identitat FIVA
(mostra)
A.A.V.A.
c/ Babot Camp, 13 2n
AD500 Andorra la Vella (Principat d'Andorra)
+376 861 797  / +376 335 798

Regreso al contenido